Ανοιχτή η πόρτα για νέο πακέτο στήριξης – Ποιοι παράγοντες το κρίνουν

By | 22 Ιουνίου, 2022

Όπως αναμενόμενα δηλώνουν στο skai.gr αξιωματούχοι του υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, έχουμε δηλαδή απλώσει τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά η πόρτα επιπλέον μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με τα 375εκατ€ του 2ου πακέτου επιδοτήσεων καυσίμων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών ήδη οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ξεπερνούν τα 8,4δισ€ έως το τέλος του έτους με τα 3,3δισ€ από αυτά να βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά:

  • 850εκατ€ η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου από 1η Ιουλίου
  • 500εκατ€ η επιδότηση φορεών γενικής κυβέρνησης για καύσιμα κι ενέργεια
  • 320εκατ€ η ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων τον Απρίλιο
  • 280εκατ€ το Power Pass
  • 300εκατ€ το Energy Pass
  • 225εκατ€ η επιδότηση στο diesel

Αυτήν τη στιγμή όπως αναμενόμενα δηλώνουν στο skai.gr αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, έχουμε δηλαδή απλώσει τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά η πόρτα επιπλέον μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κι αυτό γιατί οι ίδιες συνθήκες που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβαίνει σε ανακοινωσεις παρεμβάσεων αναμένεται να συνεχισουν να ισχύουν ή ακόμη και να ενισχυθούν.

Πρώτον η πορεία του ΑΕΠ έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες. Το 7% ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ήταν πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία και οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζονται θετικότατα αποτελέσματα τουλάχιστον για τα 2 επόμενα τρίμηνα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη – έστω ,όχι τόσο πολύ δημοσίως ακόμη – κάνουν λόγο για πολύ συντηρητικές προβλέψεις ανάπτυξης φέτος στο 3,1% έτσι όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού πραγματοποιούν κυριολεκτικά φρενήρη πορεία με υπέρβαση 2,1δισ€ το πρώτο πεντάμηνο συνεπικουρούμενη κι από την συνεχή μείωση της ανεργίας.

Τρίτος παράγοντας είναι ο τουρισμός. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά εισπράξεις στο 80% αυτών του 2019 όμως ενδεχομένως να διαψευσθεί θετικά. Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν περισσότερες αφίξεις, υψηλότερα έσοδα και υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και οι πρώτες ενδείξεις για τον Μάιο είναι εξίσου ενθαρρυντικές.

Το …τοπίο το θολώνει η πορεία του φυσικού αερίου που την τελευταία εβδομάδα προκαλεί μια κάποια ανησυχία. Οι υπολογισμοί του ΥΠΟΙΚ για τις παρεμβάσεις στο ρεύμα – την ναυαρχίδα των παρεμβάσεων της έως το τέλος του έτους – έχει γίνει με τιμή βάσης για το φυσικό αέριο τα 100€/ΜWh. Κάθε 10€ αύξησης αυτής της τιμής ( σήμερα βρίσκεται στα 125€/Μwh) αφαιρεί από το ΑΕΠ σε ετήσια βάση 500-600εκατ€ κι απαιτεί 300-400εκατ€ επιπλέον δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Δημοσιονομικά το επόμενο τρίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο πολλώ δε μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για εκλογές το φθινόπωρο που σημαίνει ότι για μεγάλο διάστημα , ως είθισται στην Ελλάδα, η χώρα θα μπει στον…αυτόματο.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.