Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

By | 17 Αυγούστου, 2019


Κάρι Μάλις: Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ Κέρι Μάλις, ο Νομπελίστας Χημείας το 1993, που έφυγε από τη ζωή από πνευμονία στις 7 Αυγούστου, ήταν γόνος μίας αγροτικής οικογένειας στο Λενουάρ της Βορείου Καρολίνας κι απέκτησε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη όταν έμαθε στο σχολείο πώς να κατασκευάζει αυτοσχέδιες ρουκέτες και διασκέδαζε εκτοξεύοντας… βατράχια με αυτές.

 

411312.1

Ο Κέρι Μάλις, ο Νομπελίστας Χημείας το 1993, που έφυγε από τη ζωή από πνευμονία στις 7 Αυγούστου, ήταν γόνος μίας αγροτικής οικογένειας στο Λενουάρ της Βορείου Καρολίνας κι απέκτησε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη όταν έμαθε στο σχολείο πώς να κατασκευάζει αυτοσχέδιες ρουκέτες και διασκέδαζε εκτοξεύοντας… βατράχια με αυτές.
   
Ο Μάλις σπούδασε, αρχικά, χημεία, εγκατέλειψε στη συνέχεια τις σπουδές του και εργάσθηκε σε φούρνο, κατέθεσε το διδακτορικό του στο γνωστό Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη χρυσή εποχή των ναρκωτικών κι ενώ οδηγούσε του ήλθε η επιφοίτηση κι επινόησε μία τεχνική που έμελλε να αποτελέσει το σημείο καμπής για την επιστήμη της βιολογίας: την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης, μία σειρά από ένζυμα που μπορεί να αντιγράψει εκατομμύρια φορές ένα μικρό τμήμα του DNA.
   
Η επαναστατική του αυτή ανακάλυψη επέτρεψε την ανάγνωση του ανθρώπινου γενώματος, διευκολύνοντας τη διάγνωση γενετικών ανωμαλιών, την αναγνώριση νεκρών και εντοπίζοντας από το γενετικό τους υλικό τους εγκληματίες.
   
Όπως τονίζει η εφημερίδα The Wasington Post, που πρώτη δημοσίευσε την ανακοίνωση της συζύγου του Νάνσι Κόσγκροουβ για τον θάνατό του Μάλις στην πόλη Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ο ιδιοφυής αυτός επιστήμονας «κατά πάσα πιθανότητα είναι η πιο ιδιόμορφη προσωπικότητα που έχει κερδίσει ποτέ το Νόμπελ Χημείας». Διότι δεν ήσαν λίγες οι φορές που ο Μάλις κατόρθωνε να εκπλήξει όλον τον επιστημονικό κόσμο για τις ανορθόδοξες απόψεις του και την ιδιότυπη συμπεριφορά του.
   
Tο 1994, μόλις έναν χρόνο μετά την απονομή του Νόμπελ, ο Μάλις προσεκλήθη για να κλείσει με την ομιλία του το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Έρευνας και να αναφερθεί στη συνταρακτική του ανακάλυψη. Αντ’ αυτού, όμως, ο Μάλις επέλεξε στην ομιλία του να αναπτύξει τη δική του θεωρία ότι το AIDS δεν οφείλεται σε έναν ιό, αλλά προκαλείται από την έκθεση σε άλλους παθογενείς παράγοντες.
   
«Ο Μάλις προκάλεσε τρανταχτά γέλια στο ακροατήριό του, όταν ανακοίνωσε πως σκοπεύει “να κατευθυνθεί προς τη Σεβίλλη όπου υπάρχει ένα φεστιβάλ που κάποιος μπορεί να μεθύσει όλη τη νύχτα”. Στην αρχή της ομιλίας του, που ήταν χαοτική και ασυνάρτητη, πρόβαλε μία σειρά διαφανειών με γεωμετρικά σχήματα που προβάλλονταν στα σώματα γυμνών γυναικών», όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της για την ατυχή εκείνη εκδήλωση η ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο Μάλις απέδειξε πως ακόμη κι ένας Νομπελίστας, όσο ιδιοφυία και να θεωρείται στον τομέα του, μπορεί κάλλιστα να είναι κι ένα όλως διόλου ανεύθυνο πρόσωπο.
   
Μάλιστα, η Γαλλίδα ιολόγος Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί, που εντόπισε το 1983 τον ιό VIH του AIDS, δήλωνε αποτροπιασμένη πως «ουδέποτε μίλησα και ούτε που θα μιλήσω ποτέ με έναν άνθρωπο που εκστομίζει τέτοιες ηλιθιότητες. Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδείξει σαφέστατα πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον ιό και την ασθένεια. Αυτού του τύπου οι ανακοινώσεις είναι επικίνδυνες. Μεγάλος αριθμός ασθενών σταμάτησαν την θεραπεία τους εξαιτίας αυτών των αβάσιμων παρατηρήσεων και κατέληξαν από την ασθένεια. Θα πρέπει να τους σταματήσουμε διότι είναι επικίνδυνοι».
   
Αλλά η ιδέα του για το AIDS δεν ήταν η μόνη αβάσιμη θεωρία που έχει διατυπώσει ο Μάλις. Όταν το 1986 εγκατέλειψε την εταιρεία Cetus, στην οποία εργαζόταν όταν ανακάλυψε την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης και πήγε να εργασθεί για την Xytrong στο Σαν Ντιέγκο, για την οποία ανακάλυψε μία μελάνη ευαίσθητη στις ακτίνες UV, ο Μάλις άρχισε να αμφισβητεί την ευστάθεια της θεωρίας για την τρύπα του όζοντος και μετατράπηκε σε έναν διαπρύσιο επικριτή της.
   
Ο Μάλις δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του «Χορεύοντας γυμνός στα Χωράφια του Μυαλού» (Dancing Naked in the Mind Field) το 1998. Ο διαπρεπής χημικός στις σελίδες του διηγείται πως μία νύκτα του 1985 συνάντησε σε ένα δάσος στην ιδιοκτησία του στην Κομητεία του Μεντοσίνο στην Καλιφόρνια, ένα ρακούν. «Καλησπέρα δόκτωρ», τον χαιρέτισε το ρακούν, «που ενδέχεται να ήταν και εξωγήινος», σύμφωνα με την παραληρηματική αφήγηση του Μάλις. Στην ίδια αυτοβιογραφία του διηγείται τις εμπειρίες και τους πειραματισμούς του με ψυχεδελικά ναρκωτικά, αμφεταμίνες και LSD, υποστηρίζοντας πως αυτά «ανοίγουν το μυαλό». «Στο Μπέρκλεϊ τότε τα έπαιρναν πολλοί και ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντικά απ’ όσα μαθήματα παρακολουθούσα». Μάλιστα ο ίδιος ο εφευρέτης του LSD Άλμπερτ Χόφμαν τόνιζε πως ο Μάλις του αποκάλυψε πως το ψυχότροπο αυτό φάρμακο τον βοήθησε να αναπτύξει τη θεωρία του για την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης, που βοηθά στον πολλαπλασιασμό ειδικών αλυσίδων DNA.
   
Η αντίδραση αυτή, γνωστής ως PCR, άλλαξε για πάντα την επιστήμη. Κάθε κύτταρο διατηρεί στον μικροσκοπικό του πυρήνα δύο μέτρα DNA πλεγμένα σε άρρηκτους δεσμούς. Σε αυτές τις αλυσίδες βρίσκεται αποτυπωμένο το εγχειρίδιο λειτουργίας της ζωής. Μέχρι το 1985 οι επιστήμονες χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες DNA προκειμένου να αναλύσουν τις γενετικές πληροφορίες. Με τη θέρμανση του μορίου του DNA, οι δύο αλυσίδες του χωρίζουν. Με την πρόσθεση των βασικών στοιχείων του DNA και με τη βοήθεια ενός ενζύμου, κάθε ανεξάρτητη αλυσίδα χρησιμοποιείται ως μήτρα για να δημιουργηθεί η συμπληρωματική της και για να πλασθεί ένα τέλειο αντίτυπο του πρωτογενούς μορίου. Με τον τρόπο αυτόν είναι δυνατόν να αποκτηθούν εκατομμύρια αντίτυπα σε απειροελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μάλις εκστόμισε το «εύρηκα» την ώρα που οδηγούσε από το Έμερβιλ, έδρα της Cetus, προς το Μεντοσίνο, το ίδιο σημείο που είχε την συνάντηση με το ομιλούν ρακούν, ή τον εξωγήινο –ανάλογα με το ποιο προτιμά κανείς. Μία διαδρομή που διαρκεί 20 λεπτά.
   
Ο Μάλις αρεσκόταν να κολυμπά αντίθετα στο ρεύμα, μολονότι στην προσωπική του ζωή ήταν ένας φανατικός σέρφερ που καβαλούσε ασταμάτητα τα μεγάλα κύματα. Ήταν αθυρόστομος, αμετροεπής κι εξέφραζε πάντοτε την πίστη του στην Αστρολογία. Αμφισβητούσε πολλές επιστημονικές θεωρίες, βασιζόμενος στην πεποίθησή του πως «η επιστήμη θεραπεύεται από ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από τις επιδοτήσεις για αυτά που “πρόκειται” να βρουν κι όχι για όσα πραγματικά παράγουν». Για τον λόγο αυτό θεωρούσε πως η θεωρία για τον ιό του AIDS είναι στην ουσία μία συνδυασμένη συνωμοσία περιβαντολλόγων, κυβερνήσεων κι επιστημών που δεν θέλουν να χάσουν τις καριέρες και τα λεφτά τους, αντί να παράξουν επιστημονικά δεδομένα. Την ίδια αντιμετώπιση επιφύλασσε και για τις θεωρίες για την τρύπα του όζοντος και την κλιματική αλλαγή.
   
Το 1992, ο Μάλις ίδρυσε μία εταιρεία για να πωλεί κοσμήματα που θα περιέχουν αντίτυπα του DNA από διάσημες νεκρές προσωπικότητες, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ή η Μέριλυν Μονρόε. Επίσης το 1992 ίδρυσε την Atomic Tags για την ανάπτυξη κωδικοποιημένων πολύπλοκων αντισωμάτων με τη χρήση μικροσκοπίας ατομικής δύναμης.
   
Ο Μάλις παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε τρία παιδιά και είχε δύο εγγόνια.
   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, Wikipedia

 

Κάρι Μάλις: Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA

Ο Κέρι Μάλις, ο Νομπελίστας Χημείας το 1993, που έφυγε από τη ζωή από πνευμονία στις 7 Αυγούστου, ήταν γόνος…

Το Facebook επιδιώκει να διαβάζει το μυαλό μας και να αντλεί νέα δεδομένα

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν…

Επιστήμη:Πλανήτης δεκαπλάσιος από τη Γη είχε πιθανόν συγκρουστεί με τον Δία

Ένας νεαρός πλανήτης με μάζα δεκαπλάσια από της Γης είχε κάποτε προσκρούσει πάνω στο γίγαντα του ηλιακού μας…

Η ρομποτική ουρά που βοηθάει την ισορροπία στους ανθρώπους

Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει…

ΗΠΑ: Απαγορεύτηκαν ορισμένα μοντέλα MacBook Pro σε αεροσκάφη

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους επιβάτες αεροσκαφών να…

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εξιχνίαση απάτης με πώληση εισιτηρίων

Σε χιλιάδες ευρώ ανέρχεται η λεία των απατεώνων.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ—
Έλληνας μαθηματικός έλυσε γρίφο 78 ετών

Η εικασία Duffin-Schaeffer, που διατυπώθηκε το 1941, λύθηκε.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος παράκαμψης του Face ID

Ενόψει του σημερινού συμβουλίου ασφαλείας Black Hat, οι ερευνητές ασφαλείας παρουσίασαν έναν νέο και εύκολο…

Υπό έρευνα βρίσκεται η Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό στη Ρωσία

Η Apple βρίσκεται υπό έρευνα στη Ρωσία ύστερα από καταγγελία της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab…

Γιγάντιοι γαλαξίες αλλάζουν τα δεδομένα για την ιστορία του σύμπαντος

Ο αριθμός των μεγάλων γαλαξιών είναι ιδιαίτερα μεγάλος και υπερβαίνει τις εκτιμήσεις μας για την πρώτη φάση…

Κυριότερες Ειδήσεις

περισσότερα »
Άρθρα για: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


περισσότερα »

 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Πρόγνωση Καιρού
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Καλά Νέα
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Εντείνονται τα σενάρια του εμπρησμού
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Το προφίλ του εμπρηστή
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Τεράστια η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Αλλάζει ο σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Φτερωτός Θεός
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Η Κόρη Μου
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Δελτίο στη Νοηματική
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)ONline | Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία
 • Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Ειδήσεις
 • Ακούστε το Βραδινό Μαγκαζίνο - Μάιρα Μπάρμπα  Βραδινό Μαγκαζίνο – Μάιρα Μπάρμπα
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Πέτρος Κιρκιλής / Φώτης ΝάκοςΕνημερωτική Εκπομπή – Πέτρος Κιρκιλής / Φώτης Νάκος
 • Ακούστε το Στο στόμα του Νίκου ΑνδρίτσουΣτο στόμα του Νίκου Ανδρίτσου
 • Ακούστε το Good Ol΄ Boys Good Ol΄ Boys
 • Ακούστε το Κεντρικό ΜαγκαζίνοΚεντρικό Μαγκαζίνο
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Έλενα ΠαπαδημητρίουΕνημερωτική Εκπομπή – Έλενα Παπαδημητρίου
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Σταύρος ΙωαννίδηςΕνημερωτική Εκπομπή – Σταύρος Ιωαννίδης
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Τάσος ΤέλλογλουΕνημερωτική Εκπομπή – Τάσος Τέλλογλου
 • Ακούστε το Ενημερωτική εκπομπή - Γιώργος ΕυγενίδηςΕνημερωτική εκπομπή – Γιώργος Ευγενίδης
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Πέτρος ΚιρκιλήςΕνημερωτική Εκπομπή – Πέτρος Κιρκιλής
 • Ακούστε το Στον ΑέραΣτον Αέρα
 • Ακούστε το Βραδινό Μαγκαζίνο - Μάιρα Μπάρμπα  Βραδινό Μαγκαζίνο – Μάιρα Μπάρμπα
 • Ακούστε το Ενημερωτική Εκπομπή - Πέτρος Κιρκιλής / Φώτης ΝάκοςΕνημερωτική Εκπομπή – Πέτρος Κιρκιλής / Φώτης Νάκος
 • Ακούστε το Στο στόμα του Νίκου ΑνδρίτσουΣτο στόμα του Νίκου Ανδρίτσου
 • Ακούστε το Good Ol΄ Boys Good Ol΄ Boys
 • Ακούστε το Κεντρικό ΜαγκαζίνοΚεντρικό Μαγκαζίνο

vBulletin stat

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.