Θρίαμβος για το εθνολαϊκιστικό PiS στην Πολωνία

By | 14 Οκτωβρίου, 2019


Το κυβερνών υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι θριάμβευσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, με 43,6% των ψήφων το PiS εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και μπορεί να σχηματίσει και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός Πολιτών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 27,4% ενώ μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η αριστερή συμμαχία SLD που με 11,9% καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ακολουθούν η συμμαχία του Αγροτικού Κόμματος PSL με το αντισυστημικό Kukiz με 9,6% PSL και το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία που συγκεντρώνει το 6,4% των ψήφων.

Νέες συγκρούσεις με Βρυξέλλες

Η σαρωτική αυτή επικράτηση του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες τριβές με τις Βρυξέλλες, εκτιμά ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανοπολωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας Μάνουελ Σάρατσιν. Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πολωνικών εκλογών:

«Ως Πράσινοι έχουμε φυσικά άλλους εταίρους στην Πολωνία. Αλλά ως επικεφαλής της γερμανοπολωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας το αντιμετωπίζω με ουδετερότητα. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Φαντάζομαι όμως ότι σε περίπτωση που το PiS συνεχίσει την ανασυγκρότηση του κράτους, τότε οι σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας από τη μία και της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την άλλη, θα γίνουν πιο δύσκολες».

Οι λόγοι της εκλογικής επιτυχίας

Η αναφερθείσα ανασυγκρότηση του κράτους αφορά κυρίως την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο πεδίο της δικαιοσύνης αλλά και των μέσων ενημέρωσης.

Όσον αφορά τις σχέσεις Πολωνίας και Γερμανίας πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με φόντο τις πολωνικές αξιώσεις για γερμανικές επανορθώσεις οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες και ενδεχομένως μάλιστα να επιδεινωθούν.

Που αποδίδει όμως ο Μάνουελ Σάρατσιν την τεράστια αυτή εκλογική επιτυχία των εθνολαϊκιστών; «Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που αισθάνονταν ότι δεν ωφελούνταν από την ανάπτυξη που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, παίρνουν τώρα το μήνυμα από το PiS ότι και αυτοί θα ωφεληθούν. Και διαπιστώνουν ότι όντως η κυβέρνηση ασχολείται με ορισμένα πραγματικά κακώς κείμενα στη χώρα, στα οποία οι προηγούμενοι δεν έδειξαν τη δέουσα σημασία. Είναι κάτι που βοηθά τους ανθρώπους και το βλέπουμε και στους αριθμούς που αφορούν, για παράδειγμα, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας […]. Την ίδια ώρα βέβαια κάνουν και πολλά λάθη, το παραδέχθηκε άλλωστε και ο Κατσίνσκι, ότι με τη ρητορική τους, με τον τρόπο που προχωρούν στην ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχίζουν να τη διχάζουν και γι΄ αυτό άλλωστε δεν παίρνουν και πάνω από 50%».

dpa, DLF, Κώστας Συμεωνίδης

Item URLSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.